A Moszkvai Kisautók Gyárát (МЗМА) még 1929-ben alapították. A Keleti Blokk egyik legismertebb autómárkája 2002-ig létezett. A termelés rövid próbaüzem után, változatos formában és tartalommal, 2011-ben indult újra blogunkon.
További információ, szín- és típusválaszték: moszkvicsblog@gmail.com

Facebook

Friss topikok

Maps

Üzemi Hőmérséklet

2011.07.07. 22:38 | ribarbat

Hozzák vissza Sevcsenkót!

Az ukrán gólzsák még mindig a legnépszerűbb Milan-játékos

Az emberek könnyen felejtenek, különösen igaz ez a futballban. 2006 nyarán, a calciopoli kellős közepén, a második ligával fenyegetett Milan sztárja, Andrij Sevcsenko elsőként lépett le a süllyedő hajóról. 5 évvel ezelőtt, 44 millió euróért Abramovics Chelsea-jébe igazolt.

A Milan hívők a klub hivatalos Facebook-oldalán bő egy hónapja szavazhattak arra a focistára, akit a legszívesebben hoznának vissza a csapathoz. A felsorolt sztárok mindegyike a Milan Hírességek Csarnokának örökös tagja.

A listán Sevcsenko mellett szerepelt Gianni Rivera, George Weah, Ruud Gullit, Daniele Massaro, Dejan Szavicsevics, Franco Baresi, Frank Rijkaard, Paolo Maldini és Marco Van Basten.

Egy hónap alatt 33 ezernél is többen szavaztak. Az ukrán csodacsatárra pedig szinte annyian klikkeltek, mint a másik kilencre összesen.

Olaszországi szurkolói meccsről meccsre egy legendás dallal köszöntötték.

„Non è brasiliano però, che gol che fa! Il Fenomeno lascialo là, qui c’è Sheva!”
„Nem brazil, na de milyen gólokat lő! A Fenomént (Ronaldót) hagyd ott, itt van Sheva!”


2004 aranylabdása a halhatatlan emlékű Valerij Lobanovszkij trenírozta Dinamo Kijevben tűnt fel, és vált egy csapásra a Bajnokok Ligája ünnepelt felfedezettjévé. Az 1999-es szezonban, miután nevelőegyesületével elbukta a BL-elődöntőt a későbbi ezüstérmes Bayern München ellenében, az AC Milan csapatához szerződött, ahol 7 szezon alatt igazi világsztárrá érett. A milánói klub Marco Van Basten tragikusan korai visszavonulása (1993) után évekig csak kereste azt a csatárzsenit, akit végül a 23 éves Sevcsenkóban talált meg.
A Milan-ultrák által nemes egyszerűséggel Shevának (vagy „a Cárnak”, ~ Lo Zar) becézett támadó 322 tétmeccset játszott piros-fekete mezben, ezalatt Scudettót (olasz bajnokságot, 2004), Coppa Italiát (Olasz Kupát, 2003), olasz és európai szuperkupát (2003 illetve 2004) továbbá egy Bajnokok Ligáját (2003) nyert. Kétszer érdemelte ki a Serie A (2000, 2004) valamint a BL (1999, 2006) legjobb góllövőjének járó aranycipőt. 2004-ben a France Football szavazásán Európai Aranylabdával tűntették ki. 2004 márciusában Pelé a FIFA felkérésére végzett válogatásán – egyedüli ukránként! - a világ 100 legnagyobb élő labdarúgója közé nevezte. Ő rúgta a legtöbb gólt a milánói városi derbin. 14 találatnál egy milanista sem szerzett többet az Inter ellen. Nem mellesleg övé a 2001 és 2010 közti évtized legszebb olaszországi gólja is (2001 ősze, a Juventus ellen).



 

Szólj hozzá!

Címkék: ukrajna

A bejegyzés trackback címe:

https://moszkvics.blog.hu/api/trackback/id/tr293048781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása