A Moszkvai Kisautók Gyárát (МЗМА) még 1929-ben alapították. A Keleti Blokk egyik legismertebb autómárkája 2002-ig létezett. A termelés rövid próbaüzem után, változatos formában és tartalommal, 2011-ben indult újra blogunkon.
További információ, szín- és típusválaszték: moszkvicsblog@gmail.com

Facebook

Friss topikok

Maps

Üzemi Hőmérséklet

2011.07.19. 16:42 | DózsaGyörgyunokája

Pimenov: Az új Moszkva (1937)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elmúlt évek forráspublikációinak köszönhetően ma már jól ismert, hogy a szovjethatalom fennállása első két évtizedében számos, a hatalommal szembeni megmozdulás zajlott a Szovjetunióban, különösen a kollektivizáció idején. ’20-as, a ’30-as évek azonban a nagy várakozások, az idealizmus, és a tényleges modernizáció ideje is volt Oroszország (a Szovjetunió) számára.

Oroszország 1917 után gyökeresen megváltozott: megtörtént a szekularizáció, az oktatási reformoknak köszönhetően tömegessé vált az írni-olvasni tudás (a cári Oroszországban a lakosság többsége analfabéta volt), kibontakozott az indusztrializáció, jelentősen megnövekedett a városi népesség aránya.

Kétségtelen tehát, hogy rövid idő alatt jelentős modernizáció zajlott le a Szovjetunióban. Ezen új idők hangulatát fejezi ki Jurij Pimenov (1903-1977) festménye, az „Új Moszkva” (1937), amely a kor egyfajta szimbólumának is tekinthető. 

A képen egy fiatal, nyitott autót vezető nő látható Moszkva egyik főutcáján. Ez a Moszkva már nem a „negyvenszer negyven templom városa”, a hagymakupolás, ortodox , hanem egy új, fiatal állam fővárosa új, égbenyúló házakkal, fiatalokkal. A képen egy széles út nyílik meg előttünk, tavaszi eső áztatta utca, a modern nagyváros attribútumaival. A néző szinte résztvevőként érezheti magát. A nagy városban nyitott kocsiját magabiztosan előre vezető nő a ’30-as évek naiv reményeinek szimbóluma is lehet.

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

A bejegyzés trackback címe:

https://moszkvics.blog.hu/api/trackback/id/tr63080627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása