A Moszkvai Kisautók Gyárát (МЗМА) még 1929-ben alapították. A Keleti Blokk egyik legismertebb autómárkája 2002-ig létezett. A termelés rövid próbaüzem után, változatos formában és tartalommal, 2011-ben indult újra blogunkon.
További információ, szín- és típusválaszték: moszkvicsblog@gmail.com

Facebook

Friss topikok

Maps

Üzemi Hőmérséklet

2011.07.16. 23:19 | ribarbat

A Black Russian igaz története

Чёрный русский - egy pohárnyi Oroszország: menta és kávé között félúton

Velence mindig is különös jelentőséggel bírt az oroszok számára, legyen szó nagyvilági találkozásokról vagy éppen hivatalos látogatásokról. Napjaink egyik legkedveltebb koktélja a lagúnák városában a kiváló Mojito mellett, a Black Russian. A szóban forgó italt 1949-ben keverték ki először Brüsszelben a Hotel Metropole bárjában, ahol Gustave Tops valami igazán különleges nedűvel akarta meglepni az amerikai nagykövetet, Perle Mestát (1889-1975). A michigani származású Mesta rajongott a vodkáért, de a hidegháború éveiben igyekezett titkolni a keleti szuperhatalom „legfőbb” exportterméke iránt érzett olthatatlan szenvedélyét.
Perle Mesta, Pearl Skirvin néven született William Balser Skirvin oklahomai olajmágnás és szállodalánc-alapító első lányaként. Húga, Marguerite Skirvin (1896-1963) a húszas évek némafilm-sztárja volt. A nevét később „olaszosító”, Pearl-ről Perle-re változtató, idősebb Skirvin lány 1916-ban ment hozzá az italoamerikai iparmágnáshoz, a mérnök George Mestához. Férje 1925-ös váratlan halála után többé nem házasodott meg, és aktívan részt vett az észak-amerikai feminista mozgalmakban. A Nemzeti Nőpárt (National Woman’s Party) meghatározó egyéniségeként 1940-ben került igazán közel a Demokratákhoz, ahol Harry S. Truman alelnök támogatói közé állt. Később elsősorban ezért vehette át a kis Luxemburgba szóló nagyköveti megbízólevelét. Európai állomáshelyén sem tétlenkedett, a Nordstorm Sisters nevű kabaré felfuttatásában segédkezett.
 
A socialite fogalmi kategóriáját kimerítő Perle Mesta, férje után maradt millióiból valódiközéleti figurává tette magát. Washingtoni partijain a korszak tündöklő sztárjai és legbefolyásosabb politikusai adtak egymásnak randevút. Miután az Eisenhower család régi barátjának számított, társadalmi pozícióit az ötvenes években is megtartotta. Sokat tett a Kennedy-klán felemelkedéséért, különösen JFK 1960-as elnökválasztási diadaláért. Sosem tartozott a keményvonalas ideológusok közé, talán, mert egy percig sem tekintett magára vérbeli politikusként. Kevesen tudják, hogy a női esélyegyenlőségi küzdelem egyik élharcosának – többek között - a Black Russian koktélt is köszönhetjük.
 
Az Old Fashioned Black Russian elkészítéséhez egy alacsony, de öblös poharat kell keresnünk. Fontos a viszonylag nagy űrtartalom. Egészen pontosan 6 jégkockára, 5 cl eredeti orosz vodkára és 3 cl kávélikőrre lesz szükségünk. Mindezt alulról felfelé történő kevergetéssel kell összedolgoznunk egy, az erre a célra használatos koktélkanál (átlagos hossza: 19 cm) segítségével. Az elkészült drink Tops nagy lehetősége volt, mely nevét egy csapásra híressé tette a mixerek körében. Ebben természetesen nagy szerepe volt a kiterjedt kapcsolati hálóval rendelkező Perle Mestának is, akit lenyűgözött a koktél ízvilága. A Black Russian hamarosan bekerült a világ legjobb italait taglaló receptgyűjteményekbe is. Ma már nincs is olyan, magára valamit is adó bár, ahol ne rendelhetnénk belőle. 
Korszakalkotó egyszerűségének köszönhetően számos változatban készülhet. Közkedvelt variánsa a White Russian, melyet a koktél tetejére öntött hűs tejszínnel szolgálnak fel. Ezt itta Jeff Bridges is Jeffrey Lebowski (becenevén a Töki) szerepében, a Coel testvérek felejthetetlen filmjében (The Big Lebowski, 1998).
Amennyiben a Black Russian long drink változatát szeretnék összerázni, egy magas nyakú vizespoharat kell kerítenünk, melybe vodkát (talán mondani sem kell, orosz eredetit!), kávélikőrt és Coca-Colát kell kevernünk. Szintén kellemes változat az alacsony, öblös pohárban, öt (mozsárban összetört) mentalevél és cukor, darált jég, orosz vodka illetve Patron XO Café (tequilával kevert likőr és kávé egyvelege) alapján készített ital. Egy nyáresti vacsora után ideális az elpilledt vendégeknek. Kizárólag szívószállal illik felszolgálni. A hidegháborús békeidőkben rendre nagy sikert aratott.
 
Így készítik Moszkvában:
 
 
És az Egyesült Államokban:
 
         

 

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szovjetunió

A bejegyzés trackback címe:

https://moszkvics.blog.hu/api/trackback/id/tr903073386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása