A Moszkvai Kisautók Gyárát (МЗМА) még 1929-ben alapították. A Keleti Blokk egyik legismertebb autómárkája 2002-ig létezett. A termelés rövid próbaüzem után, változatos formában és tartalommal, 2011-ben indult újra blogunkon.
További információ, szín- és típusválaszték: moszkvicsblog@gmail.com

Facebook

Friss topikok

Maps

Üzemi Hőmérséklet

2020.05.12. 12:21 | ribarbat

Felmérés a '90-es évekről

99_2.jpg

A Levada 2020 márciusában reprezentatív felmérést készített arról, hogy miként vélekednek az oroszországiak az 1990-es évekről. A megkérdezettek 19 %-a szerint az 1990-es évek inkább jó volt, mint rossz, a lakosság többsége, 62 %-a éppen az ellenkező véleményen van. A fiatalok körében azonban jobb az 1990-es évek emlékezete, mint az átlag (24 % a pozitív, 53 % a negatív oldalon).

Ha megnézzük az egyes mutatókat, érdekes módon a megkérdezettek szerint ma nagyobb a szabadság Oroszországban, mint az 1990-es években volt, viszont akkor a szociális garanciák voltak erősebbek. Az emberek szerint ma szabadabban lehet beszélni, mint az 1990-es években, viszont nehezebb például orvosi képzést szerezni, eltartani a családot vagy ingatlant vásárolni.

 

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2013.04.12. 19:42 | ribarbat

Gagarin, az első

gagarin.jpg„A kémlelőnyílásokból láttam a felhőket és azok könnyed árnyékait, melyek a kedves, de oly’ távoli Földre vetültek. Majd az égre pillantva felébredt bennem a kolhoztag fia: a kozmosz fekete és tele van csillagokkal mintha csak egy frissen bevetett mezőt látnék. Boldog voltam, mégis félelem bujkált bennem, amikor arra gondoltam, hogy éppen rám bízták ezt az űrszerkezetet, egy felbecsülhetetlen értékű kincset, ami népem annyi fáradtságos munkájának és nagyszerű teljesítményének az eredménye” – maga az ünnepelt Gagarin mesélte el a fenti szavakkal űrutazását, a világtörténelem egyik legnagyszerűbb pillanatát. Az őt körülvevő siker és érzelmek az emberiség egyik örök érvényű hősévé, a korszak meghatározó kulturális ikonjává emelték a fiatal pilótát.

Pontosan reggel 9 óra 7 perckor startolt az akkor még hermetikusan elzárt Bajkonurból, a szovjet űrprogram titkos bázisáról. Az őt szállító űrhajó a Vosztok nevet kapta, éppen a glóbuszt keletről megvilágosító fény után. A szovjet fővárosban még április 12-én is havazott. Azon az ötvenkét évvel ezelőtti napon a moszkvai rádió majd’ 25 percet várt a fellövés után, hogy beolvassa a KGB által előkészített három jelentés egyikét. A végül az éterbe jutó kommüniké mellett a másik kettő a misszió kudarcára, egy esetleges tragédiára vonatkozott volna.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szovjetunió

2012.05.05. 14:13 | ribarbat

Taskent görög csillaga

Hadzipanajisz egyik hazájáért sem játszhatott

Kevés olyan sportolóról tudunk, akit (legalább) két ország is sajátjának tekint, de igazából egyik hazáját sem képviselhette rangos eseményeken. Minden idők talán legjobb görög futballistája ezen szűk „elit” tagja, hiszen szovjet és görög gyökerei ellenére sem a hellén, sem a szovjet nemzeti tizenegyben nem jutott, nem juthatott szóhoz. 

Szólj hozzá!

Címkék: sport történelem szovjetunió üzbeigisztán

2012.01.21. 10:54 | DózsaGyörgyunokája

Hazatérnek a cserkeszek?

Hazatérhetnek őseik földjére a jelenleg a Közel-Keleten (Szíriában élő) cserkeszek, akiknek az ősei még a 18-19. században menekültek el az Orosz Birodalomból.

Jelenleg 115 szíriai cserkesz (adige) visszatérési ügye van folyamatban Oroszországba. A Kabard-Balkár Köztársaság vezetője, Arszen Kanokov a köztársaság parlamentjének nevében Dmitrij Medvegyev orosz elnökhöz fordult azzal a kéréssel, tegyék lehetővé a cserkesz utódok hazatelepülését, és az állam adjon támogatást a hazajövők számára.

Az elmúlt években egyébként mintegy kétezer cserkesz települt haza a Közel-Keletről Oroszországba. Az orosz Wikipédia szerint a zavargásokkal sújtott Szíriában mintegy 80-160 ezer cserkesz él jelenleg.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2012.01.20. 10:37 | DózsaGyörgyunokája

Rendületlenül csökken Lettország lakossága

Publikálásra kerültek a 2011-es lettországi népszámlálás eredményei. Ezek szerint Lettország népessége erőteljesen, 13%-al csökkent 2000 és 2011 között. A lakosság száma 2,337 ezer főről 2,068 millióra apadt 11 év alatt (1989-ben még 2,667 millió volt Lettország népessége).

1 komment

Címkék: lettország

2012.01.18. 12:56 | DózsaGyörgyunokája

Orosz interpretáció Budapest és Brüsszel vitájáról

A regnum.ru portál szokásos, Magyarországról szóló „jelentésében” érdekes interpretáció olvasható a Budapest és Brüsszel közti konfliktusról, amiből az alábbiakban idézünk (tekintettel az ügy összeurópai fontosságára).

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország

2012.01.16. 00:58 | DózsaGyörgyunokája

Vilnius - 1991: Provokáció történt?

Birtokunkba került a Trubin-jelentés

Hála Algirdas Paleckis litván politológusnak, megkaptuk  N. Sz. Trubin szovjet főügyész a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának írt jelentését az 1991. január 12-én és 13-án Vilniusban történt vérengzésről. A dokumentum 1991. május 28-án keletkezett (orosz nyelven). Ezen jelentés, illetve szemtanúk vallomásai alapján állítja a szavai miatt perbe fogott Algirdas Paleckis, hogy a vilniusi TV toronynál történt vérengzést valójában a litván kormány provokátorai robbantották ki. Vilnius célja az volt, hogy halottak és ártatlan áldozatok felmutatásával – akiknek az élete Moszkva rovására írható – elnyerje a világ szimpátiáját és támogatását a litván függetlenség ügye mellett és diszkreditálja a szovjet vezetést. 
Trubin jelentése elfogult, abban az értelemben, hogy a Szovjetunió egységét tekinti a törvényes alapnak, a litván függetlenségpártiak tevékenységét pedig elítéli. 

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szovjetunió litvánia

2012.01.13. 17:33 | DózsaGyörgyunokája

Négy Oroszország

rossija.png
Natalja Zubarjovics szerint a mai Oroszország szociokulturális és gazdasági szempontból négy különböző régióra osztható.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.11.20. 12:58 | ribarbat

A százados marsall

Az orosz vezérkar rangidőse

2011 júliusában töltötte be századik életévét Szergej Leonyidovics Szokolov, a Szovjetunió marsallja, egykori védelmi miniszter, a Nagy Honvédő Háború veteránja.

Szokolov 1911. július elsején született a cári Oroszországban, a Krím-félszigeten fekvő Jevpatorija városában. Az 1918-as forradalom után a család a Transzszibériai vasút melletti Kotyelnyics városába költözött az egykori Vjatkai Kormányzóság földjére, a mai Kirovi terültre. 1932-1934 között végezte első katonai iskoláit, s egyben be is lépett a Vörös Hadseregbe.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.08.05. 17:21 | Johann Schmöltz

Norvég-orosz játszmák az Északi-sarkon

Oroszország és Norvégia 44 év után pontot tett az arktiszi határvitára. Igazi határról természetesen nehéz beszélni, hiszen tengeri övezetről lévén szó, még így is komplikált azok bemérése. De a megegyezésnek hála 175.000 négyzetkilométer terület nyílik meg a nyersanyagkutatók előtt, amely a legoptimálisabb becslések szerint 6.8 milliárd tonna kőolajat és földgázt tartalmaz. Az egész Barents-tenger szénhidrogén tartaléka megközelítőleg 30 milliárd tonna, amely a világ part menti, úgynevezett „self”-en található szénhidrogén készleteinek mintegy 25 százaléka.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.31. 16:22 | DózsaGyörgyunokája

Munkács etnikai képe, 1837 - 2001

Munkács a magyar történelem nevezetes városa az Alföld és a Kárpátok találkozásánál, a történelmi Bereg vármegyében. A kiváló magyar statisztikus, Fényes Elek által összeállított leírás szerint az 1830-as években Munkács lakossága mindösszesen 4000 fő volt. Fényes szerint Munkács “magyar-orosz (értsd: ruszin)-német” város volt nemzetiségi összetételét illetően, vallásilag pedig görögkatolikus többségű, jelentős katolikus, református, és zsidó lakosság mellett.

 
Munkács, 1837
Vallásúak száma
Aránya
katolikus
980
24 %
görögkatolikus
1388
35 %
evangélikus
87
2 %
református
895
22 %
zsidó
651
16 %
összesen
4001
100 %
 

Szólj hozzá!

Címkék: történelem kárpátalja

2011.07.30. 16:54 | ribarbat

Melleink harcban állnak

Ők nem vetkőznek Putyinért

Ők is jó nők, de azért léptek színre, hogy az orosz társadalomban egyre növekvő maszkulizmus ellen tiltakozzanak, egyetlen igazi ellenfelüket pedig Vlagyimir Putyinnak hívják. Néhány nappal a gyönyörű lányokból álló Putyin-párti hadsereg feltűnés után, akik bevallottan a kormányfőt akarják megvédeni az igaztalan kritikáktól, így aztán vetkőzni is hajlandóak érte, a weben megjelent a rivális tábor, a Putyin-ellenes feminista armada. Az orosz közösségi hálón, a Vkontaktyén, létrehozott csoporthoz jelenleg nagyjából 2000 felhasználó tartozik. Mindannyiukat idegesíti a gyorsan terjedő hímsovinizmus, és belefáradtak az országot fojtogató szexista torz elhajlásokba.

Idén július 22-én, azon a napon, amikor a Putyin-párti riválisok Moszkvában tüntetést szerveztek, hogy új tagokat toborozzanak csapataikhoz, a feminista egységek találkozón vettek részt, és elítélték a vetkőzős lányok kezdeményezését. „Oroszország, Putyin és cumik” – harci kiáltásukkal ki is adták minden bosszúságukat. Egy másik szlogenjük: „Egy iPadért mindent ledobok” – a volt államfőt támogatók által beígért díjra utalt. Ugyanis a Putyinért vetkőzők éppen egy iPadet ajánlottak fel annak a lánynak, aki a legjobb amatőr videót forgatja a miniszterelnök tiszteletére. A kiírás szerint a pályaműveknek egyszerre kell eredetinek és szexinek lenniük.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.25. 21:49 | DózsaGyörgyunokája

Berija végzetes reformjai

Lavrentyij Berija, hírhedett szovjet belügyminiszter sorsa sokban hasonlít Nagy Imre sorsára. Nemcsak azért, mert mindketten a sztálinista politikai elit tagjai voltak saját hazájukban (Nagy Imre begyűjtési miniszterként, Berija mint az NKVD vezetője), hanem sokkal inkább azért, mert Sztálin halála után mindketten (Berija belügyminiszterként) „liberális” reformokat indítványoztak, s végül mindkettőjüket kivégezték egykori elvtársaik.
 
Berija Sztálin halála után belügyminiszterként, és a diktátor egyik lehetséges utódjaként, amnesztiát rendelt el, megszüntette a kínzásokat, a „szocialista törvényesség” tiszteletben tartására szólított fel, megszüntette az „orvospert”, egy sor ügyben rehabilitációt rendelt el, határozottan kikelt Sztálin „russzifikátor” politikája ellen, s szót emelt a német újraegyesítés ügyében.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.24. 20:58 | ribarbat

Orosz jégtörők az Északi-sarkon

Egy kis jégtörő-történelem 
 
A szovjet északi flotta nagyarányú fejlesztése az ötvenes évek derekán vette kezdetét. A tengeri  katonai jelenlét fokozása mellett a sarkköri vizeken való kereskedelmi hajózás is fellendült. Utóbbi a gyakorlatban a szibériai lelőhelyek könnyebb megközelíthetőségét jelentette, és a belföldi áruszállítás számára nyitott új, nordikus utakat az Északi-jegestenger több beltengerén, azaz a Barents-, a Kara-, a Laptyev-, a Kelet-Szibériai-, a Csukotkai- és Bering-tengereken. Az északi tengeri útvonal nagyjából 5600 km hosszan nyúlik el a szibériai partvonal mellett a Kara Kapuktól a Providenyija-öbölig, míg hajózhatóságát csakis a világ legerősebb jégtörői által végzett éves expedícióknak köszönheti, melyeket a flotta 1978 óta minden esztendőben teljesít.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.20. 12:54 | DózsaGyörgyunokája

Jennifer Lopez és az üzbég milliárdos

Azam Aszlanov üzbég olajmilliárdos 33 éves fia, Amon Krímben (Alustában) tartott esküvőjén lépett fel Jennifer Lopez amerikai énekesnő a hétvégén. Az esküvőt egy ukrán oligarcha panziójában tartották, mintegy 500 fő részvételével. Azok számára, akik helikopterrel érkeztek az eskövőre, egy külön helikopterleszállópályát is kialakítottak.

Maga az esküvő keleti stílusban zajlott. Egy hatalmas sátort állítottak fel, ahol egy üzbég népi együttes (az Ofarin) játszott. Jennifer Lopezen kívül posztszovjet sztárokat is meghívtak: a Gorod-312 együttest, Baszkovot, Kirkorovot, Zemfirát és másokat. Az esküvő megrendezése becslések szerint 10-15 millió dollárba kerülhetett, amiből csak Jennifer Lopez fellépti díja 1 millió dollár volt. Jennifer Lopez egy jaltai luxusszállodában lakott, ahol mintegy 700 ezer forintba kerül egy lakosztály napi bérleti díja.

Szólj hozzá!

Címkék: üzbegisztán

2011.07.19. 20:58 | ribarbat

Megéri a Nabucco?

Günther Oettinger az Európai Unió energiaügyi biztosa még 2011. január 26-án, szerdán jelentette be, hogy Közép-Ázsia országai, elsősorban Türkmenisztán illetve a Kaszpi-térség köldöke, Azerbajdzsán csatakozik a Nabucco-tervhez.
 
Az ukrán UNIAN hírügynökség közlése szerint Ilham Alijev hazája hajlandó a beindításhoz szükséges gázmennyiség eladására, mely éves szinten elérheti a 21 milliárd köbmétert is. Szintén együttműködési hajlandóságot mutat a nem éppen demokratikus vívmányairól híressé vált Türkmenisztán, miközben Brüsszel vezetői, így José Manuel Barroso a legmelegebb baráti ölelésben részesítették Iszlam Karimovot, Üzbegisztán diktátori hajlamokat mutató elnök-vezérigazgatóját.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország gazprom

2011.07.19. 16:42 | DózsaGyörgyunokája

Pimenov: Az új Moszkva (1937)

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az elmúlt évek forráspublikációinak köszönhetően ma már jól ismert, hogy a szovjethatalom fennállása első két évtizedében számos, a hatalommal szembeni megmozdulás zajlott a Szovjetunióban, különösen a kollektivizáció idején. ’20-as, a ’30-as évek azonban a nagy várakozások, az idealizmus, és a tényleges modernizáció ideje is volt Oroszország (a Szovjetunió) számára.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.18. 13:13 | DózsaGyörgyunokája

Örménypogrom Dusanbéban, 1990

 1990. február 12-én vér folyt Dusanbe utcáin. A tadzsik fővárosban a tüntetők és a rendőri erők összecsapásai következtében több ember meghalt, több százan megsebesültek. A dusanbei zavargássorozat egy sorba illeszkedik a felbomló Szovjetunió más városaiban zajlott véres megmozdulásokkal (Tbiliszi – 1989 április, Baku 1990 – január, Vilnius 1991 január), ám abban különbözik tőlük, hogy egy véres polgárháború nyitányának bizonyult.

Szólj hozzá!

Címkék: szovjetunió tadzsikisztán

· 1 trackback

2011.07.17. 13:42 | ribarbat

Oganeszján: az örmény Puskás

Szerzs Szargszján elnök nemrég kitüntette a 2003-ban minden idők legjobb örmény futballistájává választott Horen Oganeszjánt (1955), az Ararat Jereván élő legendáját, harmincnégyszeres szovjet válogatott támadó középpályást.

Oganeszján 1974 és 1985 között játszott Örményország egyik legnépszerűbb klubjában, az Ararat Jerevánban. Összesen 295 mérkőzésen lépett pályára a szovjet bajnokság első osztályában, és 96 találatot szerzett. Pályafutása legnagyobb sikereként 1975-ben „örökös” csapatával elhódított a szovjet kupát, és a rákövetkező szezonban a Kupagyőztesek Európa Kupája sorozatban a negyeddöntőig jutott, ahol szoros (2-4) összesítésben ugyan, de alulmaradt az angol West Ham Uniteddel szemben. 

Szólj hozzá!

Címkék: örményország szovjetunió

2011.07.16. 23:19 | ribarbat

A Black Russian igaz története

Чёрный русский - egy pohárnyi Oroszország: menta és kávé között félúton

Velence mindig is különös jelentőséggel bírt az oroszok számára, legyen szó nagyvilági találkozásokról vagy éppen hivatalos látogatásokról. Napjaink egyik legkedveltebb koktélja a lagúnák városában a kiváló Mojito mellett, a Black Russian. A szóban forgó italt 1949-ben keverték ki először Brüsszelben a Hotel Metropole bárjában, ahol Gustave Tops valami igazán különleges nedűvel akarta meglepni az amerikai nagykövetet, Perle Mestát (1889-1975). A michigani származású Mesta rajongott a vodkáért, de a hidegháború éveiben igyekezett titkolni a keleti szuperhatalom „legfőbb” exportterméke iránt érzett olthatatlan szenvedélyét.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szovjetunió

2011.07.16. 11:53 | DózsaGyörgyunokája

Ungvár etnikai képe 1881 - 2001

Az 1881-es magyarországi népszámlálás szerint Ungvár – a relatív ruszin (rutén) többségű Ung megye székhelye – lakossága mindössze 11 ezer fő volt. Ungvár ekkor még egyértelműen magyarajkú város volt, a népesség 72 %-a magyar volt, s a település legnagyobb kisebbségét sem a ruszinok, hanem a „tótok”, azaz szlovákok alkották (14 %). Ungváron ekkor még alig 200 ruszin élt. 

 
Ungvár, 1881
Nemzetiség száma
aránya
magyar
8 182
72 %
német
837
7 %
tót
1611
14 %
rutén
255
2 %
egyéb
488
4 %
összesen
11 373
100 %
 
Nem kevésbé érdekes az északkelet-magyarországi város vallási összetétele. Ungvár azon kevés jelentős település közé tartozott (Munkács és Máramarossziget mellett), ahol a (magyar) izraeliták alkottak – relatív – röbbséget. A zsidókon kívül számottevő volt a római katolikusok és a görögkatolikusok aránya is. 
 

Szólj hozzá!

Címkék: kárpátalja

2011.07.15. 10:49 | DózsaGyörgyunokája

Kárpátalja népei 1921 - 2001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A mai értelemben vett Kárpátalja csak az első világháború után alakult ki, azt követően, hogy a több mint ezer évig magyar fennhatóság alatt lévő Északkelet-Kárpátokat és környékét elcsatolták Magyarországtól. A Magyarország számára katasztrofális trianoni békeszerződés értelmében Budapest elveszítette nemcsak a főként ruszinok által lakott Északkelet-Kárpátokat, de a színmagyar Bereg jelentős is részét a magyar Alföld északkeleti sávjában, valamint az akkor még főként magyarlakta Ungvár, Munkács, Beregszász városokat.

Szólj hozzá!

Címkék: kárpátalja

2011.07.14. 13:14 | DózsaGyörgyunokája

Így táncolnak az Anzsi focistái

Lezginka lesz a gólöröm?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az Ausztriában edőtáborozó Anzsi Mahacskala csapatához látogatott Muhamdnur Szultanov ismert lezginka táncos, aki a dagesztáni csapat játékosait a jellegzetes kaukázusi tánc, a lezginka elsajátítására tanította. A mester háromféle lezginka-variációt is megtanított, amelyek akár gólöröm esetén is megmutathatók lesznek.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

2011.07.13. 14:30 | ribarbat

Volt egyszer egy Burán

Az elfelejtett szovjet űrsikló

Az Atlantis űrrepülőgép utolsó startja apropóján számos cikk jelent meg az űrverseny egyik legszebb eszközéről és utolsó – be nem teljesedett - fejezetéről. A kép azonban a szovjet vetélytárs, a Burán történetének bemutatásával teljes. A grandiózus projekt bő két évvel még túl is élte a Szovjetunió összeomlását, „csak” 1993-ban állították le végleg. A világbirodalom bukását elősegítő pénztelenség közepette egyszerűen nem tudták tovább finanszírozni a szovjet-orosz űrkutatás addigi legdrágább fejlesztéseit. Sőt, egyesek szerint a hidegháborút a Kreml utolsó nagy kozmoszbéli vállalkozása, a Burán és az Enyergija fejlesztési költségei döntötték el végleg, Washington javára.

Az amerikai űrsikló-programra adott szovjet válasz előkészületei már 1974 elkezdődtek. Ugyanakkor 1981-ben, a Columbia első indításnak pillanatában az Enyergija hordozórakéta és a Burán még csak tervek szintjén léztek, így, jobb híján, a Space Shuttle egyedüli „alternatívájaként” az 1965-ben útjára indított, de hamar parkolópályára tett BOR-Szpiral-program szolgálhatott. (Az űrrepülőgépet egy 6 Mach sebességig gyorsuló repülőgépen szállították volna nagy magasságba, ahol a Szpiral egy gyorsítórakétával tovább emelkedett volna. A gép prototípusa elkészült ugyan, és több légköri próbarepülést végeztek vele, a BOR-Szpiral-programot 1972-ben mégis felfüggesztették.)

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország szovjetunió

2011.07.11. 13:42 | DózsaGyörgyunokája

Habsburg Ottó és a szerbek, oroszok

A nemrég elhunyt Habsburg Ottó, az utolsó magyar király, IV. Károly fia, mögött páratlanul gazdag és érdekes életút állt, az egyik legmegbecsültebb személyiségnek tartották Magyarországon (neve szóba került köztársasági elnökként is). Közismert volt Habsburg Ottó szeretete Magyarország iránt, de az talán kevésbé köztudott, hogy milyen mély ellenszenvvel viseltetett a pravoszláv népekkel, mindenekelőtt az oroszokkal és a szerbekkel szemben. Habsburg Ottó világfelfogásában éles különbséget tett a nyugati kereszténység (mindenekelőtt a római katolicizmus) és az ortodox világ között. Ebben a világlátásban a „civilizált európai” ellenképe ortodox oldalon a „barbár orosz" (vagy szerb). Egyfajta tradicionális világlátásról van szó, ezért is tartjuk fontosnak, érdekesnek ismertetését.
Az alábbiakban az 1992-ben megjelent „Európáért” c. riportkötet Oroszországot és az ortodox világot érintő megnyilatkozásaiból idézünk. Az interjúkat Haas György készítette.
Bár Habsburg Ottó elismerését fejezte ki az orosz nép kvalitásait illetően:

az oroszokban nagy ilyen-olyan kapacitás van. Elvégre eszes nép, kitűnő tudósaik, jó íróik vannak…”,

az orosz államiságról már korántsem alkotott ilyen jó véleményt.

Szólj hozzá!

Címkék: oroszország

süti beállítások módosítása